Естествената или изкуствената кожа?

Естествена кожа


Предимства

Естествената кожа създава приятно усещане при допир и символизира престиж и лукс. Няма две еднакви животни така, че всяко парче кожа притежава уникалните естествени характеристики на животното, от което е добита. Интересно е, че естествената кожата се подобрява с времето и става по-мека и привлекателна. Благодарение на естествените колагенови влакна, които са сложно преплетени, се осигурява по-добра издръжливост и трайност на продуктите изработени от естествена кожа. Тя се нуждае единствено от редовно почистване с чиста, влажна кърпа, за да запази вида за си за изключително дълго време. Естествената кожа е известна с това, че издържа между 10-20 години, в някой случаи дори и повече.

Недостатъци

Както знаем естествена кожа се предлага на по-висока цена от своята заместителка, което някой хора класифицират като недостатък. Когато естествената кожа се подлага на постоянна слънчева светлина е възможно цветът да избледнее. Също така поради естествените си свойства тя е много порьозна и абсорбираща и при намокряне дори с няколко капки, те бързо ще попият в нея, ако не се избършат веднага.


Изкуствена кожа


Изкуствената кожа най-често се изработва като върху основа от текстил по химичен път се нанася покритие от восък, боя или полиуретан за да се имитира външния вид на естествена кожа. Като основа се използват материалите - полиестер, памук, найлон или вискоза.

Съществуват два основни вида изкуствена кожа: полиуретан (PU) и поливинилхлорид (PVC – "Vinyl") изкуствена кожа.

PVC - изкуствена кожа се произвежда в САЩ от 1940-те години, и първоначално е била предназначена за продукти като обувки, автомобилни интериори и тапицерии. В края на 50-те години химическите компании започват разработването на полиуретанови продукти.

Както полиуретанови, така и PVC изкуствени кожи се използват при производството на дрехи, тапицерии и покрития за продукти. PU платът е по-мек, по-гъвкав и дишащ, така че е по-често използван за изработване на продукти с повече износване, като дрехи и тапицерии (повърхности, влизащи в пряк контакт с кожата). PVC изкуствената кожа не е толкова дишаща, колкото PU, но това често е предимство за продукти, които трябва да отблъскват влагата, като книжни подвързии и калъфи за мобилни телефони.

PVC - изкуствената кожа се изработва чрез комбиниране на поливинилхлорид със стабилизатори (за защита), пластификатори (за омекотяване) и смазки (за да се направи гъвкава), а след това нанасяне върху основния материал. Този тип изкуствена кожа е лесна за почистване и поддръжка, което я прави идеалния избор при тапицирането на мебели, предназначени за болници или ресторанти, където чистотата е от изключително значение. Недостатъкът на този материал е че при продължително излагане на силна слънчева светлина, PVC - изкуствената кожа може да стане доста гореща и неприятна за използване. Също така при продължителна употреба, винилът можа да се напука.

PU изкуствената кожа се прави чрез нанасяне на 100% полиуретаново покритие върху основен материал. Този вид материал постига най-добрата за момента имитация на естествената кожа, по отношение на усещането при допир и външен вид. Освен това PU - изкуствената кожа е по-лесна за обработка, относно декорация и дизайн, което я прави по-скъпа от PVC кожата.


Предимства и недостатъци

Предимства

Най-голямото предимство на изкуствената кожа е, че тя притежава много сходно усещане и външен вид като при естествената кожа и е на по-достъпна цена. Тя е предпочитана и от хора - природозащитници, тъй като нейното производство не засяга животните. Изкуствената кожа се произвежда машинно, което гарантира равномерната тъкан и цвят. Може да бъде изработена във всеки цвят и е доста устойчива на избледняване.

Недостатъци

Живота на изкуствената кожа обикновено продължава не повече от една трета от този на естествената. С течение на времето тя се нацепва и олющва, което я прави неизползваема. Освен това при нея не може да се забележи блясъка и миризмата на естествената кожа. Изкуствените кожи излъчват миризма на пластмаса или каучук.


Как да различим естествената от изкуствената кожа?


1. Проверете повърхността

Огледайте повърхността на кожата или по точно малките зрънца и пори. Търсете несъвършенства – това е вашият сигнал за естествена кожа. Както казахме изкуствената кожа се получава чрез машинна обработка, което води до получаването на равномерна тъкан. Перфектно и равномерно разположени пори от еднакъв тип сочат за изкуствена кожа. За разлика от това естествената кожа се произвежда от живи животни, което гарантира уникалност на всяко едно парче. Върху истинската кожа могат да се забележат драскотини, гънки и бръчки, което е добър знак.

2. Вътрешността

Ако имате възможност да погледнете задната страна на кожата насочете вниманието си към следните неща: вътрешната част на естествената кожа е груба и наподобява велур, докато при изкуствената кожа основата е текстил

3. Миризмата на кожата

Търсете естествени миризми на остаряла кожа и животно. Ако не може да прецените какво точно трябва да усетите, отидете до магазин където се продава единствено естествена кожа и след това в такъв където има само изкуствени кожи и помиришете някоя чанта. Силния мирис на пластмаса и химикали гарантира, че продуктът е изработен от изкуствена кожа.

4. Тест с вода

Изсипете малко вода върху кожата. Естествената кожа може да абсорбира капка вода за няколко секунди, докато при изкуствената водата просто ще остане на повърхността.

5. Цената

Трябва да знаете, че естествената кожа рядко се среща на ниска цена. Цената на телешката кожа е най-висока поради своята издръжливост. Ако цената Ви се струва прекалено добра, за да е истина, вероятно не е. Като цяло продуктите от естествената кожа винаги имат по-висока цена от изкуствената, но в зависимост от вида на животното и начина на обработка, цените варират в различен диапазон.

6. Цвят

Не обръщайте внимание на цветовете. Както естествените, така и изкуствените кожи се боядисват. Естествена кожа боядисана в ярко розово може да Ви изглежда като изкуствена, но това не значи че е такава.

7. Тегло

Най-лесно този тест може да направите с яке. Естествената кожа по правило е по-тежка от изкуствената. Агнешката кожа е значително по-лека от телешката, но изкуствената е по-лека от двете. В някой случаи тя може да бъде по-лека и от яке изработено от плат.