Как да съчетаваме цветовете на нашето облекло?

Как да съчетаваме цветовете на нашето облекло? Най-лесно е да се придържаме към неутралните цветове – черно, бяло, сив и бежов в случаите, когато чувстваме несигурност и не знаем кои цветове всъщност си подхождат.

В тази статия ще Ви представим един наръчник относно комбинацията на цветове, стил и визия, благодарение на който изборът на Вашия тоалет ще ви се стори лесен и дори забавен.

Всички знаем, че цветовете придават настроение, често ги използваме за да привлечем нечие внимание или дори да представим своята позиция. Цветовете могат да бъдат използвани както за привличане на допълнително внимание така и за охлаждане или „сливане с тълпата“. Избирайки правилна цветова схема, можете да си предадете излъчване на елегантност, топлина и спокойствие или да представите точно противоположния образ – закачлив и небрежен.

Всичко това е възможно, ако следвате една проста формула, а именно Цветното колело!Как това би Ви помогнало?

Цветовете ни засягат по много начини. Наситено червеният например предизвиква повишаване на кръвното налягане, докато син цвят има успокояващ ефект.

Способността да използвате цветовете правилно и хармонично ще Ви помогне да постигнете забележителни резултати с външния си Вид и излъчване.

Цветното колело е средство за комбиниране на цветовете. Първата цветна диаграма е проектирана от сър Исак Нютон през 1666 г. Цветното колело е проектирано така, че практически всички цветове, които избирате от него, ще изглеждат добре заедно.

Цветният кръг е разделен на топли и студени цветове. Топлите цветове са ярки и енергични и изпъкват в пространството. Студените от друга страна създават усещане за спокойствие и успокояват. Бяло, черно и сиво се считат за неутрални.


Сходни цветовеАналогичните цветове са тези разположени един до друг върху цветното колело. Те обикновено се комбинират добре и създават усещане за спокоен и удобен тоалет. Аналогични цветове, често се срещат в природата. Те са хармонични и приятни за окото.

В момента в който решим кой цвят е основата, единственото което трябва да направим е да погледнем на дясно и след това на ляво за да открием подходящите съчетания.

Изберете един цвят който да доминира, втория го поддържа, а третият се използва като акцент.

Рядко бихме избрали лилав тоалет с червена чанта, но се оказва, че цветовете са изключително съвместими и изглеждат перфектно един до друг!


Акцентни цветове


 

 

Защо акцентните цветове работят? В случай, че решите да се придържате към неутралните цветове – черно, бяло ,сиво и бежово, опитайте да добавите акцентен цвят. Цветният елемент в неутралната палитра ще оживи тоалета Ви!


Как да съчетаем цвят с принт?Носенето на принтове е друг интересен начин да внесете в облеклото си вид настроение и свежест. Това е една игра между цветовете, която отново диктувате Вие. Първото което трябва да направите да изберете елемент от облеклото с принт – пола, тениска или яке например, който да Ви зарежда с настроение, след което просто избирате един от цветовете в принта с който ще играете! Правете това отново и отново без значение дали говорим за чанта, обувки, блуза, рокля и т.н докато не изведете на показ цветовете, които обичате най-много!


Допълващи цветовете Защо да приложим този метод? Изберете цвят от Цветното колело, който Ви харесва, след което отидете точно на обратната страна – това е Вашият допълващ цвят! (Например – червено и зелено)

Силният контраст на допълващите цветове създава ярък вид, особено когато се подбират най-наситените цветове от колелото. Този цветови метод трябва да се използва много внимателно, така че да не създаде прекалено натрапчив образ. Допълващите цветове са трудни за прилагане в големи дози, но работят добре когато целта е нещо да се откроява.

Същия метод може да се прилага и относно грима. За да очертаете очите и да предадете интензивност в зеленият цвят очи, например, трябва да изберете цвят за сенки от противоположната страна на цветното колело – т.е. придържайте се към лилаво, червено и кафяво.


 Три цвятаИзборът на три подхождащи си цвята не винаги е лесен. Сега обаче доверявайки се нашия нов приятел Цветното колело, това вече не е непосилна задача. Представете си триъгълник, разположен по средата на вашето цветно колело. Посоката към която сочат ъглите му ще бъдат Вашите три цвята. Чрез завъртане на триъгълника в посока на часовниковата стрелка, ще получавате всяка следваща тройна комбинация от перфектно балансиращи се цветове.


Монотонни цветове Ако искате да запазите вида си елегантен и омекотен, изберете един цвят и го съчетайте с неговите нюанси.


Неутрални цветоветеНеутралните цветове са винаги сигурен залог и освен това се комбинират перфектно с всички други. Хубавата новина е, че почти всяка дама вече притежава в гардероба си голямо разнообразие от тях. Причината е, че те стоят страхотно без полагане на каквито и да е било усилия и освен това лесно могат да бъдат съживени чрез прибавянето на една ярка чанта или друг аксесоар.