История на дамската чанта

История на чантата
Чантите са важен елемент от нашия живот, който не може да остане незабелязан. Причината поради, която ги използваме надали е останала скрита за някой. Те са необходимо средство в нашия забързан живот за пренасяне на нужните ни вещи. Но това не е всичко, което една чанта предлага. Често несъзнателно чантите разкриват личността на своя носител. Въпреки, че съдържанието и остава скрито за околния свят, то нейния външен вид е един крещящ билборд, който изобразява мястото ни в живота. Заглеждайки се в чантата, която човек носи, можем лесно да добием представа за социалния му статут, възрастта, индивидуалните предпочитания относно красота и стил.

Ще направим едно кратко пътешествие във времето, за да проследим еволюцията на чантата – нашия вечен спътник.

Въпреки че термина „чанта“ се поява едва през средата на 19ти век, този аксесоар е оставал следа още в дълбока древност. Може да се каже, че от момента, в който хората са изпитали необходимост да пренася предмети, историята в развитието на чантите е станала неразделна част от човешката еволюция. Още в древен Египет на йероглифи са изобразявани мъже с вързани около кръста торби. Много селяни и фермери в ранните цивилизации също са използвали малки торбички, в които са носели семена и зърно. Африканските свещеници пък са били известни с носенето на богато украсени с мъниста чанти, които символизирали тяхното могъщество и лукс.

14 век – 15 век: Торбичка със шнур 
 Характерна черта за мъжкото и дамско облекло през този период е било връзването на торбички около талията. Малките „кесийки“ са се затваряли с шнур и са използвани за пренасяне на деликатни но важни предмети, като документи, пари, писма, книги, библии и дори религиозни реликви. Женските торбички често били богато украсени с малки орнаменти. 
През 15ти век малки портмонета започват да се използват като сватбени подаръци от младоженците за техните булки, върху които са бродирали любовни послания. Откроявали са се и църковните торбички, използвани за съхранение на реликви.

16 век -17 век: Джобове и Ароматизирани торбички
В началото на шестнадесети век, торбичките, които носели жените са изработвани от кожа, кадифе, сатен и сребърни или златни платове. Големи чанти от кожа или платнени торби са се носили преметнати през рамо от селяните и туристи. По това време на мода излизат широките плисирани поли или така наречените „фусти“, между платовете на които обаче малките вързани торбички се изгубват. Това провокира жените да заменят разположението на фините си чантички от външната към вътрешната страна на полите си. 

В началото на 17-ти век в мъжката мода се появяват джобовете, което води до отхвърлянето от тяхна страна на чантата. Мъжете захвърлят торбите на една страна и ги оставят изцяло в ръцете на жените за известно време.
Друго характерно за този период е липсата на добра хигиена, поради което неприятните миризми са често срещано явление в ежедневието. Това води до намирането на още едно приложение за малките торбички, а именно използването им като ароматизатори. Наречени още  „Swete bagges“ или „Сладки торбички“, те са се пълнели със сладко ухаещи билки, като лавандула или парфюмирани топки от памук и са се слагали в дрешниците или под чаршафите.

Към края на века, простия дизайн на чантичката с шнур започва да се променя към по-сложни форми, които се изработвали от разнообразни материи. Също така чантите започват да се изработват спрямо предназначението си, а не като торбички за всичко, като например: чанти за булки, чанти за игри, чанти за лекари, чанти за милостиня, общо взето чанти за всичко.

18 век: Всичко на показ
След Френската революция, популярността на дългите разкроени поли отшумява. Бельото придобива все по-малки размери, а популярност набират по-стройните и тесни рокли. Под тях обаче не остава никакво място за джобове и торбички. Портмонета се връщат на открито под формата на  дамски плетени торбички. Жените се стремят да притежават различна чанта за всеки повод, което предполага, че до голяма степен са развили зависимост към тях. 

19 век: Пътни чанти
През 1840 джобовете се завръщат, но въпреки това жените продължават да носят чанти и прекарват много време в тяхното бродиране, за да се харесат на потенциалните си съпрузи. Често бродериите представлявали собствените им инициали. 

През 1843 г. вече съществуват  близо 2000 мили от железопътни линии във Великобритания. Хората стават все по-мобилни, което кара производителите на чанти да насочат вниманието си към изработката на удобни пътнически чанти, които да побират обилния багаж, необходим за дългите пътувания с влак.

20 век – Времето на експериментите
През 1900-те години, дизайнът на чантите включва все по-голямо разнообразие от материали, акценти и цветове. Най-популярните чанти през този период отразяват египетското изкуство, което е повлияно от откриването на гробницата на Тутанкамон. 

Друга тенденция през това отминало време е носенето на „чанти-кукли“ от жените. Те са изработвани като миниатюрни версии  на своите собственици и са обличани с мини вариант на техния тоалет. Това принуждава дизайнерите да създават своите модели в два размера и с изключително старание, за да уловят дори най-малките детайли.

По време на Втората световна война, поради недостига на метал и кожа, производителите на дамски чанти, насочват своето внимание към изследване на всякакви не традиционни форми и материали. Появяват се чанти от пластмаса и дърво. По-смелите и ексцентрични решения водят до популяризирането на някой дизайнери. Затвърждават се на пазара важни дизайнерски къщи като Шанел, Луис Витон и Хермес. От този момент, чантите носещи марка започват да се продават по-скъпо.

В края на 20 век поради възхода на технологиите и въвеждането на нови материали, чантите започват да се произвеждат от водоустойчиви материали, синтетика и еко кожи с щампи на влечуги.

21 век: Всичко е позволено
В днешно време няма забранени неща. Всеки сам избира големината, цвета, модела и цената на чантата си. Пазара е наводнен с безкрайни предложения – маркови и уникални дамски чанти или техни реплики. 

Малката торбичка за пренасяна на ценности се развива устремено през вековете и се  превръща в една многолика  модна индустрия.

Можем само да гадаем как този аксесоар би изглеждал в бъдеще и още какво приложение ще намери, но едно е сигурно - Днес дамската чанта е незаменима за всяка дама!