Как да чистим и поддържаме дамските си чанти?

Преди да използвате какъвто и да е почистващ препарат върху чантата, трябва да го изпробвате върху малко парче от същата материя или върху част от чантата, която е на незабележимо място. Така предотвратявате да се изненадате неприятно, ако препарата подейства по неподходящ начин на кожата и предизвика обезцветяване или петна. Преди да започнете почистването на Вашата чанта е добре да се запасите с нужните аксесоари, защото всяка материя се нуждае от специфична четка или гъба, за да може почистването да бъде най-ефективно.

Ако препарата, който сте избрали няма накрайник със специализирана гъбичка можете да използвате кърпичка за почистване на очила. Материята е много подходяща, тъй като е финна и няма как да нарани кожата на чантата.

Естествена кожа

За чантите от естествената кожа е необходимо периодично подхранване с неутрален крем за обувки. Това важи за лачените, чантите от финна, мека и едропореста естествена кожа. Ако има петна по чантата - не търкайте силно, а леко изчистете с гъбичка за полиране на обувки от естествена кожа.

Велур

За велурените чанти е препоръчително да се използва четка с мек косъм поне веднъж месечно, за да се предпазва от прах. При поява на петна се почиства с леко влажна кърпа. Не използвайте каквито и да било препарати, освен ако не са специално за велур.

Кроко щампа

Чантите от кожа с крокодилски принт имат восъчно покритие, което предпазва кожата от вода /дъжд или сняг/. Ако се намокрят е необходимо внимателно да се подсушат, за да не проникне влага през шевовете. Използването на каквито и да е разредители и препарати на спиртна основа е нежелателно.

Еко кожа

Използвайте микрофибърна кърпа, за да почистване на прах периодично, при по-упорити петна може да се прибегне до разтвор от вода и сапун. Мокри антибактериални кърпички също са подходящи за почистване на леки петна. Дръжте чантите от микровелур далеч от пряка слънчева светлина, тъй като избледнява сравнително бързо.

Текстил

Не перете в пералня! Използвайте специален спрей за текстил или разтвор от сапун и вода за замърсения участък. Някои петна могат да се третират със специална четка.